Meer nieuws

Van Mechelen Luc - Oud-Turnhout: 1e Nationaal Bourges 9.654 jaarse - snelste van 16.367d.

28 Jul 2024

Oud-Turnhout en de duivensport…het wordt er op het allerhoogste niveau bedreven. Vroeger had men weinig tot geen schrik van “den achterkant” maar nu durft geen enkele liefhebber meer zeggen dat ze nationaal winnen zolang de tophokken op de verste afstand nog niet geklokt hebben. Ook afgelopen weekend was het van dat. Een ongekende millimetersprint tussen Bart en Nance Van Oeckel en Luc Van Mechelen, beiden uit Oud-Turnhout. Laatst vernoemde haalde het met een verschil van 0,04 m/m. Van een fotofinish gesproken. 

Voor Luc en broer Guy Van Mechelen is het hun 3e nationale overwinning. Voorheen wonnen ze ook al nationaal Bourges (2017) en nationaal Chateauroux (2023)

Basis

Er wordt al jaren zeer sterk gespeeld in de Kleine Heerestraat te Oud-Turnhout. Luc kreeg de liefde voor de duivensport van zijn grootvader Alois Swaans. Vanaf zijn 12e levensjaar zat Luc mee op de hokken. Eerst werden er enkel sierduiven gehouden maar aan zijn 18e verjaardag had hij achter de ouderlijke woonst, waar hij nu nog steeds woont, zijn eigen hok. In eerste instantie ging hij van start met duiven van grootvader Alois maar alles veranderde toen hij Albert Van Miert leerde kennen. Albert leerde hem de knepen van het vak. Via Albert kwam hij in contact met Janssens Gebroeders (Arendonk) en de eerste Janssens duiven verhuisden in 1999 richting Oud-Turnhout. In 2003 kwamen duiven van Heremans-Ceusters de kolonie versterken. Andere succesvolle investeringen werden gedaan bij Maurits Hasendonckx, Ad Schaerlaeckens, Geerinckx LBJ, Vandenabeele Gaby en nog enkele andere vrienden duivenliefhebbers. 

Kippen als beroep – duiven als hobby

Luc is pluimveehouder van beroep…en nog geen kleintje want in zijn “scharrel kippen bedrijf” worden er dagelijks 60.000 eieren geproduceerd. Naast de drukke beroepsbezigheden vindt Luc samen met zijn broer Guy ontspanning in de duivensport en ook hier houden ze er met 75 vliegduivinnen, 35 weduwnaars, 40 kweekkoppels en 150 jonge duiven een mooie kolonie op na. Alles wordt hier op klassiek weduwschap gespeeld, met thuisblijvende partner. De kwekers deden aan winterkweek. De  vliegduivinnen werden half april op woensdag gekoppeld en gaan dan zaterdag naar Noyon. Wanneer ze thuiskomen is de partner van het hok verwijderd en is het weduwschap een feit. Voor de vlucht krijgen ze steeds hun partner te zien, na de vlucht mogen ze tot ’s anderendaags samen blijven. Voor het seizoen werd er driemaal gereden, 5-10- 20 km, en dan gaan ze de mand in voor Quiévrain. Vanaf dan is het enkel nog maar eenmaal daags trainen aan huis. De duivinnen in de voormiddag, de doffers wanneer het werk op het bedrijf het toelaat. 
Geen geheimen in het verzorgingssysteem.. alle dagen volle bak voer en bij thuiskomst gaat er hier een flinke scheut Belgasol erover. 
De hokken zien er tip top uit…alles netjes en proper…netheid een sleutelwoord zowel in hun beroep als in hun hobby.

Luc en Guy geniet van jullie 3e nationale zege en we denken dat nummer 4 niet meer zover weg is

 

B23-6103492
1e Nationaal Bourges 9.654 jaarse - snelste van 16.367d.

Afstand: 531km
Snelheid: 1.300,21 m/m

Stefan Mertens