Van Renterghem Bernard – Pipaix 1e Nationaal Kampioen KBDB Snelheid oude en jaarse duiven 2021 6e, 11e, 15e en 21e Nationale asduif Snelheid KBDB oude duiven 2021
16 Jun 2022
De eerste maal dat ik op reportage ging bij Bernard Van Renterghem was naar aanleiding van zijn nationale KBDB titel halve fond 2006. Toen imponeerde deze Henegouwse kolonie door dit nationaal kampioenschap met een uiterst laag coëfficiënt binnen te halen. Ondertussen zijn de Van Renterghem duiven blijven imponeren en konden ze zich bijna jaarlijks bij de nationale kampioenen klasseren. Ook afgelopen seizoen, 2021, was het opnieuw “bingo”.
Volgende topklasseringen werden er behaald:
1e Nationaal Kampioen KBDB Snelheid oude en jaarse duiven 2021
6e, 11e, 15e en 21e Nationale asduif Snelheid KBDB oude duiven 2021
Opvallend is dat Bernard zich de laatste jaren weer meer en meer op de snelheidsvluchten is gaan focussen. Toen we hem naar de reden hiervan vroegen antwoordde hij: “Dat heeft alles te maken met de samenspelen die er in onze streek zijn. Vroeger hadden we een zeer mooi samenspel op de halve fond maar tegenwoordig komen er nog met moeite duiven. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik terug snelheid ben beginnen te spelen.”
Vader op zoon
Bernard Van Renterghem is al meer dan 45 jaar liefhebber. Reeds als kleine spruit zat hij bij vader op het duivenhok maar toen vader stopte sloeg hij samen met zijn broer de handen in elkaar. De taken werden mooi verdeeld …broerlief was heer en meester op het kweek- en jonge duivenhok en Bernard nam de weduwnaarsploeg onder zijn hoede. Snelheid en af en toe eens halve fond waren hun ding. Echte kampioenen waren ze niet …nu en dan een topresultaat op papier zetten was voor hen meer dan voldoende. Duivensport stond gelijk met pure ontspanning ! Maar het leven kan veel te hard zijn en de broer van Bernard ging te vlug van ons heen. Bernard stond er plotseling alleen voor en dacht zelfs de duivensport vaarwel te zeggen. Maar dankzij de steun van de familie heeft Bernard deze beslissing gelukkig niet genomen en heeft hij in de duivensport zijn ontspanning blijven terug vinden.
De basis van dit nationale kampioenenhok is al sinds decennia Andre Roodhooft. In 2003 werd een gouden zet gedaan door 40 eieren van de jaarse duiven bij Andre Roodhooft aan te kopen. Deze duiven werden allen gespeeld en plotseling werd deze Waalse kolonie een meer dan te duchten concurrent. Bernard was zo tevreden van de vlucht- en kweekprestaties van de Roodhooftduiven dat in 2006 nogmaals 50 eieren van de jaarse duiven aangekocht werden. Je mag gerust stellen dat 90% van de Van Renterghem kolonie opgebouwd is uit duiven van Andre. Als er wat “vreemd bloed” ingebracht werd, werd het eveneens via Andre naar Pipaix versluisd. Zo zijn er duiven uit de lijnen van “Di Caprio” (Van Dyck/Heremans), “Kittel” (Van de Bulck) en Dirk Van Dyck het kweekhok komen versterken.
Liefst met weduwnaars
Ondanks hij het misschien niet gaat tonen weten we heel goed dat Bernard een super gemotiveerde liefhebber is. ”Succes in de duivensport staat gelijk met topverzorging en topverzorging betekent 365 dagen op 365 alles voor de duiven doen. De fout die vele liefhebbers maken is dat ze alleen tijdens het seizoen het beste van zichzelf geven en dan zijn ze verwonderd dat ze tijdens diezelfde periode toch nog net dat tikkeltje te kort komen.”
Met uitzondering van 4 duivinnen, welke tussen de jonge duiven zitten en op de grote halve fond gespeeld worden, trekt Bernard volledig de kaart van het spel met de weduwnaars. In totaal heeft hij 32 duivers (50% oude – 50% jaarse) op zeer luchtige hokken zitten. Eind november worden ze samen met de 24 koppels kwekers gekoppeld. De eieren van de 1e ronde van de kwekers worden onder de oude weduwnaars verlegd. Enkel de allerbeste weduwnaars mogen hun eigen jongen groot brengen. Daarnaast heeft Bernard nog enkele onderlegkoppels zodat hij alle eieren van de kwekers perfect kan verleggen. De kwekers hebben dan vlug een 2e ronde eieren en deze worden dan onder de jaarse weduwnaars verlegd die enkele dagen later dan de oude weduwnaars gekoppeld worden. Ook hier vangen een aantal onderlegkoppels het ongelijke aantal op.
Door zo te handelen heeft Bernard snel 3 ronden uit de kwekers en het stoort hem niet als de duivinnen van de beste weduwnaars nog eens leggen want mits wat puzzelwerk kunnen deze ook nog verlegd worden en heeft hij, indien alle puzzelstukken passen, 4 jongen van zijn toppers.
Begin Maart staat er een 2e koppeling op het programma en mogen de weduwnaars nog een 4-tal dagen broeden. Meestal wordt er naar het weer gekeken zodat de weduwnaars tijdens het jagen en broeden hun eerste trainingsvluchten kunnen afwerken.
Tijdens het seizoen
Bernard: “Qua voeding heb ik het volle vertrouwen in de mengelingen van Versele-Laga. Ik werk in het begin van de week met “Relax zwarte maïs” en vanaf dinsdag avond staat er “Sport met zwarte maïs” op het menu. De weduwnaars worden steeds volle bak gevoederd, het eten staat er constant bij. Enkel op de dag van de inkorving wordt in de late voormiddag de eetbak weg genomen en een goed uur voor de inkorving terug gezet. Dan hebben ze nog voldoende tijd om te eten en te drinken. Ik voeder dan meestal à volonté een snoepmengeling.
De weduwnaars trainen 2 x daags. Dit steeds met open venster. Ze mogen dus vrij in en uit vliegen. Ik kijk enkel hoe intensief ze trainen. Zelfs al is dit maar een 10-tal tot 20-tal minuten, voor mij is dat meer dan voldoende. Ik zal ze ook nooit verplichten om de lucht in te gaan. Als de weduwnaars forme hebben zullen ze dit wel van zichzelf doen.
Medisch gezien consulteer ik de dierenarts voor de verplichte inentingen en voor de rest probeer ik de medicijnenkast zo goed als mogelijk dicht te houden. Vorig seizoen heb ik 3 x gedurende 3 dagen tegen ornithose gekuurd. Tegen tricho worden ze voor de start van het seizoen vrij gezet en nadien worden de gekende “gele druppels” via het voeder verstrekt. Op donderdag (dag voor de inkorving) gaan er vitaminen (Schroeder) in het drinkwater.
Liefhebbers die mijn hokken bezoeken staan versteld hoe veel verluchting er op de hokken is. Zelf weet ik ook dat dit wat tegen de algemene regels is maar als de duiven op een hok sterk presteren mag je als liefhebber geen nagel veranderen of het kan gedaan zijn met de topprestaties.
Bij de inkorving worden de weduwnaars half bak opgesloten en krijgen ze hun nestschotel. Enige momenten later verschijnt ook “madame” gedurende een 30-tal seconden in de woonbak.
Veel andere motivatie trukken worden er niet uit de mouw geschud. Tenzij bij mijn 6e nationale asduif van verleden jaar. Op de weduwnaarshokken staan er veel meer bakken dan dat er duiven zitten, dus eens een leegstaande bak op de dag van de inkorving open zetten kan altijd iemand extra stimuleren. Zo heeft mijn 6e nationale asduif maar liefst 3 bakken welke hij met hand en tand verdedigt. Tijdens de week kan hij er maar een inpalmen maar op de dag van de inkorving wordt zijn territorium uitgebreid tot 3 woonbakken. Een plezier om te zien hoe hij in de weer is om alles te verdedigen.
Enkele toppers
B19-1087548 - 6e Asduif snelheid KBDB 2021
Jonge duiven
Het spel met de jonge duiven is ondergeschikt aan dat van de oude en jaarse. Bernard: “meestal blijven ze op de vitesse en sporadisch gaat het naar de halve en grote halve fond.
De jongen worden heel het seizoen op nest gespeeld en worden maar tot half Mei verduisterd. Ik heb liever dat ze uitgeruid aan de vroege winterkweek kunnen beginnen, dan dat ze nog volop in de pluim zitten met de laatste vluchten.
De verzorging is zoals bij de weduwnaars met dat verschil dat de eetbak na een 10-tal minuten van het hok verdwijnt. Jongen welke volle bak gevoederd zijn luisteren niet en dat is niet de bedoeling. We moeten ze ook geen “slechte manieren” aanleren.
Bernard…nogmaals proficiat van het hele Herbots team
Stefan Mertens