Meer nieuws

Willy Simons uit Maaseik wint 1ste Provinciale Agen Limburg

04 Jul 2024

Maaseik - Willy Simons uit Maaseik heeft een opmerkelijke prestatie neergezet op de nationale vlucht vanuit Agen. Met zijn duif BE22-5077324 behaalde hij de eerste plaats in de provincie Limburg tegen 568 oude duiven. Bovendien was deze duif de snelste van 1.126 oude en jaarse duiven in de provincie.

Op internationaal niveau eindigde BE22-5077324 op de 17de plaats tegen 9.535 oude duiven, terwijl de duif op nationaal niveau een 17de plek behaalde tegen 6.435 oude duiven (26ste plaats veroverde tegen 13.831 oude en jaarse duiven samen).

Zijn winnende duif vloog trouwens in 2023 al eerder een 48ste Prov. Tulle tegen 942 duiven, één jaar later schiet ze dus de hoofdprijs af op provinciaal niveau.

Basisduiven en Kweekbestand

De basisduiven van Simons zijn afstammelingen van het "Oud Doffertje 224" en zijn zoon "De 16", aangevuld met afstammelingen van de beste duiven van Freialdenhofen en zonen. Het kweekbestand van Simons bestaat uit 18 kweekkoppels, waaruit elk jaar 100 jonge duiven worden gekweekt.

Vliegploeg en Weduwschap

De vliegploeg van Simons bestaat uit 60 doffers op weduwschap, verdeeld in 34 oude en 26 jaarlingen. Er wordt uitsluitend met doffers gespeeld. De weduwnaars worden een eerste keer gekoppeld rond 20 februari en na 10 dagen broeden weer gescheiden. Een viertal weken later worden ze opnieuw gekoppeld en na 5 dagen broeden gescheiden, waarna het weduwschap begint. Het opleren van de duiven gebeurt zodra de weersomstandigheden het toelaten. Dit jaar zijn de duiven opgeleerd tot in Gien, waarna de oude duiven werden opgedeeld in drie ploegen: Pau, Agen en Barcelona. De focus ligt hierbij op de internationale vluchten. De jaarlingen vliegen twee tot drie fondvluchten van 700 kilometer, terwijl de jonge duiven worden opgeleerd met de derde reeks tot een afstand van 200 kilometer.

Medische Begeleiding en Supplementen

Willy houdt de medische begeleiding tot een minimum beperkt. Bij de tweede koppeling krijgen de duiven een kuur van vijf dagen tegen tricho. Daarnaast worden supplementen zoals Belgasol van De Weerd bij thuiskomst en Aminovit van Herbots één of twee dagen voor de inkorving gebruikt.

Willy Simons' aanpak bewijst vruchten af te werpen, zowel nu als in het verleden. Willy won in 2018 reeds verschillende kampioenschapstitels in de provincie Limburg met zijn Freialdenhofen-afstammelingen, en in 2020 behaalde hij ook al een 1e provinciaal Marseille tegen 426 duiven. 
Zijn duif BE22-5077324 heeft met deze overwinning een indrukwekkend visitekaartje afgegeven, zowel op provinciaal als nationaal en internationaal niveau.

Willy, vanwege het ganse Herbots team van harte proficiat!

Maarten Herbots