Barcelona Oude duiven

Internationaal

  • SCHROEDER VINCENT
  • 01 Jul 2024 00:00
  • 05 Jul 2024 00:00
  • Oude duiven

Vincent Schroeder (Schalkhoven) 1ste Nationaal Barcelona 6.310 oude

De klassiekers der klassiekers blijft naar jaarlijkse gewoonte Barcelona. Wereldwijd wordt deze vlucht gevolgd vanwege zijn glorie en prestige. Omstreeks 7u15 kregen ze de vrijheid en met de gunstige rugwind zou het wel eens kunnen zijn dat er ’s avonds duiven konden thuis zijn. Het was wachten op de eerste duiven in het Noorden van Frankrijk alvorens we een richting gingen hebben. Om 21u22 werd de eerste duif in België gemeld net aan de grens met Frankrijk. Voor velen het signaal dat het mogelijk was om vandaag nog te klokken maar later zou bekend worden dat er maar 14 Belgische duiven dezelfde dag zouden huiswaarts keren. 

De winnaar bevindt zich in de provincie Limburg, nl. in Schalkhoven waar Vincent Schroeder sinds 2020 zijn nieuwe thuisbasis heeft gevonden. Zijn duivin presteert het als enige duif ooit om voor de neutralisatie haar hok te bereiken. Een unieke prestatie op zich en zeker als je weet dat in het Oostelijk deel van Frankrijk en Oostelijk deel van België geen duiven werden gemeld is deze prestatie nog duidelijker en specialer om in beeld te brengen.

Vincent kennen we allemaal vanwege zijn job als dierenarts en zijn producten van Schroeder – Tollisan. In 2020 verhuisde hij van Bilzen naar Schalkhoven en zette hier een volière om te starten waar de eerste jongen kwamen op te zitten, tussen de vliegploeg van nu op Barcelona zaten er 2 duivinnen van 2020. In 2021 begon het dan echt met een volledig nieuw hok waar de focus ligt op fond en voornamelijk zware fond. Vanwege zijn drukke job is er bijna geen tijd om met meer duiven me bezig te houden en zonder de hulp van zijn vrouw zou het helemaal al niet mogelijk zijn. Daarom mocht ik deze van Vincent zeker niet vergeten te bedanken en vermelden. 

De winnares is een 2-jarige lesbische duivin die omstreeks 21u45 en 51 seconden de tijd ten huize Schroeder even stil liet staan. Wat volgde was emotie en fierheid voor deze duif en wat ze heeft gepresteerd. Later zou dus blijken dat ze de 1ste Nationaal Barcelona voor België won tegen 6.310 oude duiven. In het algemeen is Vincent duidelijk tevreden van zijn Barcelona ploegje, een hok in volle groei en opbouw had omstreeks 9u 7 duiven in de klok en om 14u45 11 duiven thuis van de 13. De bevestiging nadat hij in 2023 ook al 3de en 26ste provinciaal won op Barcelona tegen 922 duiven met amper 5 mee. 

Op gebied van referenties doen Vincent zijn duiven het elders ook zeer goed, zo won vorige week Goosse Jean 1ste Nationaal Valence met een 50% Schroeder duif. Andere referenties met 50% Schroeder origine in aanwezig zijn 1ste Nationaal Limoges vorig jaar tegen 8.970 jaarse bij Constant Georges, 1ste Provinciaal Agen, 1ste Provinciaal St.Vincent, 2de Provinciaal Perpignan, 6de Nationaal Marseille,… ook hier heeft Vincent heel veel plezier van.  

Systeem duivinnen

De duivinnen huizen de hele winter op het hok van de jonge duiven, open voorzijde, veel zuurstof en rustig laten uitruien is hier de boodschap. Nadat het jonge duivenhok dan nodig is om jongen op te zetten worden de duivinnen verhuisd naar het vlieghok. Dit is ongeveer de periode van eind februari / begin maart. De duiven komen dan op het hok waar alle bakken dicht zijn en ze op kapellekes voor de woonbakken mogen zitten. Ze worden zo opgeleerd en gespeeld op de eerste vluchten, vanaf begin mei gaan dan de bakken open en mogen ze koppeltjes beginnen vormen. Zo heeft Vincent ze dan laten doen en werden ze elke week ingemand. Er wordt hier niet verduisterd of bijgelicht. Er is enkel één duivin die vorig jaar ook al Barcelona vloog toen ze gepaard was met een doffer en deze heeft na de vlucht vanuit Argenton ook haar doffer gekregen om zo Barcelona te vliegen en ze was er opnieuw bij. 

De duivinnen vliegen in de week aan huis niet meer éénmaal ze op de vluchten  meegaan. Ze worden als het weer goed is 1, 2 of 3x per week meegenomen naar Kerkrade en vliegen dan 33 a 34 minuten. In de voorbereiding vlogen ze dan meerdere keren snelheid, halve fond en eind mei Nationaal Bourges. Nadien kregen ze een week rust en vlogen ze Argenton Nationaal. Daarna werden alle nestjes afgebroken en mochten ze opnieuw leggen, zo gingen ze dan de korf in op 10 a 14 dagen broeden. Vanaf dat ze gelegd hadden vlogen ze nog 1x Mettet en 10 dagen voor Barcelona bracht ik ze dan 2 a 3 x per week weg naar Kerkrade en de laatste donderdag voor de inkorving bracht ik ze weg naar Namen. De laatste 4 dagen vlogen ze dan aan huis in de ochtend en ’s avonds maar hadden ze wel de keuze of ze buiten gingen of niet. De nationale winnares had in de 4 laatste dagen vooral geen zin om binnen te komen maar dat was geen probleem.

Op gebied van voeding gebruikt Vincent verschillende merken onder elkaar voor variatie en worden ze opgevoederd van licht naar zwaar met de laatste 4 dagen 100% Sport en dan de laatste 2 dagen wordt hier vetrijke mengeling aan toegevoegd. Ze worden wel tijdens het broeden op de grond in eetbak gevoederd alsook in de bakken in potjes zodat ze zeker blijven eten. 

Medisch is het logisch natuurlijk dat hij zelf de duiven onderzoekt en voor het seizoen kregen deze duiven een tricho kuur en verder niets. De duiven hadden tot 10 dagen voor Barcelona nog steeds niets voor tricho gehad en de controle op dat moment was ook negatief. Ik heb dan ook niet ingegrepen op dat gebied maar kuurde ze wel 2 weken voor Barcelona gedurende 4 dagen voor de luchtwegen en de laatste vrijdag voor de inkorving kregen ze elk apart een Appercox opgestoken. 

De laatste 4 dagen kregen ze ook als bijproducten Nano Tolyamin, Tolyamin Forte en Extra Energie. 

BE 22-5170591 "Queen Lea" Duivin
1ste National Barcelona 6.310 oude

Afstand : 1061,033km
Gem.Snelheid : 1218,39 m/min
Aankomst : 21:45:51 ( dezelfde dag van lossing )

Vincent, van harte proficiat met deze geweldige overwinning vanwege het hele HERBOTS TEAM. 

Buelens Kim